100 let

Minilo je že nekaj tednov od tega, vendar je prav, da se spomnemo na našo nekdanjo tramvaj progo Piran – Lucija.

V petek 20.07.12 ob 12. uri in pet minut je minilo sto let, odkar je tramvaj, kateri je povezoval Tartinijev trg v Piranu – Portorož in takrat še sveto Lucijo, prvič odpeljal s Tartinijevega trga. Proga je bila v uporabi vse do leta 1953, ko so jo ukinili ter tramvaj in njegove vagone odpeljali najprej v Ploče ter naprej v Sarajevo in Dubrovnik.

Med letoma 1912 in 1953 je bil piranski tramvaj javno prevozno sredstvo in je povezoval piranski Tartinijev trg z železniško postajo Porečanke v Sveti Luciji (današnji Luciji).

11. septembra, 1911 dodeli Dunaj koncesijo za obratovanje tramvaja. Tako se ukine trolejbusni promet  in se po njegovi trasi položi tramvajske tire, za napajenje tramvaja pa se celo uporabi drogove trolejbusa. Dolžina tramvajske proge je bila 5447m in je tedaj stala 150.000 kron, katere sta tedaj poravnala Istrska pokrajina in sama občina Piran.

Otvoritev proge je bila 20. julija 1912. “Vozni park” je takrat sestavljalo pet vozov rdeče barve, dve prikolici (letno in zimsko) in tovorni vzdrževalni voz.  Tramvaji so dosegali hitrost 26kmh na trasi pa je bilo pet izogibališč.  Kakor bivši trolejbus je električno energijo še naprej dobavljala elektrarna v Bernardinu, le da je bila za potrebe tramvaja potrebna nadgradnja in sta zato prvotni parni stroj nadomestila dva dizelska agregata. Žal pa je leta 1935 ukinitev Parencane, ozkotirne žel. proge katera je povezvala Trst in Poreč botrovala velikemu upadu števila potnikov, vendar se je tramvaj obdržal vse do začetka 50 let prejšnjega stoletja, ko je tedanja oblast Svobodnega tržaškega ozemlja sklenila progo ukiniti. Razlog ukinitve je bila nekonkurenčnost tramvajskega prometa v primerjavi z avtobusnom prometom. Tako je tramvaj po progi še zadnjič zapeljal 31. avgusta 1953.

Naši starši in nonoti se ga verjtno še spomnejo, jaz pa te sreče žal nisem imel…..

Do 20.09.2012 je v avli občinske palače v Piranu si je možno ogledati razstavo ob stoletnici pirankega tramvaja.

This entry was posted in Razna šara and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to 100 let

  1. TG says:

    He, nisem videl da so tudi v Dubrovnik dali .. možno je, da sem s katerim jaz vozil :))
    Btw, tudi v Dubrovniku niso bili dolgo, tramvaj so ukinili leta 1970.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box


× four = 24