Vrnitev odpisanih

 

Ker sem v teku relativno “svež” pa moram še nekaj o tem napisat:Za zaključek leta. Po dolgem času sem se januarja 2011 resneje lotil teka in kot zapriseženi gorski kolesar sem se sam sebi čudil. Zakaj tek? Recimo +10kg je bil prvi razlog. Kot drugi pa, da s tekom v uri, uri in pol dosežeš veliko več kot bi z gorskim kolesom v istem času. Seveda pa sem za prejšnji stavek odgovoren in merodajen sam zase. Moj stil gorskega kolesarjenja je bolj turističen, umirjen. Takšen, da z njim povežem tudi druge hobije kot sta fotografija in spoznavanje naših krajev.

Začel sem umirjeno, vendar se je napredek hitro pokazal. S časom pa mi tek ni več pomenil reševanja tistih +10kg, saj sem v nekaj mesecih padel na pozitivno nulo, postal je hobi, užitek in zakaj pa ne tudi neke vrste relaks, takrat ko daš (skoraj) vse na OFF. Jah,..nekako je treba naprej 🙂

Prišel sem že v tako fazo, da sem izkoristil vsak možen trenutek za vsaj uro teka. In ker je teren v bližini doma precej razgiban, sem imel na izbiro kar nekaj zanimivih poti. Sprva sem se držal bolj ravninskih tekov z ne več kot 200m višinske razlike, kasneje pa sem to bistveno povečal.

V zimskem obdobju, tja do konca marca sem tedensko tekel 2 do 3 krat. Eden od teh dni je bila obvezno sobota in tek na Slavnik. Začel sem v Podgorju na makadamskem parkirišču. Kot pravi profesionalec sem se segreval le nekaj minut oz. dokler nisem prišel do zadnje hiše v vasi. Tam sem vključil štoparico in se po planinski poti pognal proti vrhu.

Prvi čas od zadnje hiše pa do koče je bil okoli 34minut. Do avgusta pa sem čas popravil na 26min. V dolino sem se pa vedno spuščal po makadamski, položni poti v izogim možnim poškodbam gležnjev in kolen (ja,…imam pač “šibke” gležnje.)

Razen Slavnika pa sem uporabljal še “domače poligone”. Tu sem se vzpenjal na lokalne hribčke kot so Gažon, Šared, Mala Seva, Belveder,…..

Ker sem se vedno držal tiste ure, ure in pol je bila tudi dolžina mojih treningov primerna času, se pravi med 8 in 15km in med 200 do 600m višinske razlike.  Vse pa sem in še vedno beležim na endomondo.com (fejsbuk za športnike)

Skratka tek je postal pravi užitek.

da ne nakladam preveč  ostalo še sledi…..

This entry was posted in Tek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box


nine × 8 =